вторник, 6 май 2014 г.

Властелинът на пръстените: Завръщането на краля

Властелинът на пръстените: Завръщането на краля е третата част от филмовата екранизация на едноименния роман на Дж.Р.Р.Толкин от 1950 г.


Пътуването на Задругата наближава своя край. Силите на Саурон са нападнали столицата на Гондор Минас Тирит в последната обсада срещу човечеството. Управлявано от слаб наместник, великото някога кралство никога не е имало по-голяма нужда от своя крал. Но ще има ли Арагорн силата да направи това, за което е роден и да посрещне своята съдба?


С бюджет от 94 милиона долара, филмът печели 11 Оскара за 2003 г. — за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър дизайн на продукция, най-добри костюми, най-добър грим, оригинална музика, най-добър монтаж, оригинална песен — Into the West на Ани Ленъкс, най-добър адаптиран сценарий, визуални ефекти и за най-добър звук — постижение, постигнато от едва три филма в историята на наградите.
„Властелинът на пръстените: Завръщането на краля” се радва и на огромен касов успех по целия свят, като става третият филм в историята на киното (след "Аватар" и „Титаник”), който преминава границата от 1 милиард долара приходи от кинопрожекции.

Властелинът на пръстените: Двете кули

Властелинът на пръстените: Двете кули е фентъзи филм от 2002 година, режисиран от Питър Джаксън по едноименния втори том от трилогията на Дж.Р.Р.Толкин "Властелинът на пръстените". С бюджет от 94 милиона долара, филмът се отличава с мащабни бойни сцени, зрелищни спецефекти, от които особено запомнящи се са достиженията на компютърната технология. Приходите в света се равняват на 925 милиона долара като само за България са около 355 630 долара.

Във втората част на трилогията на Толкин Фродо Торбинс и другите членове на Задругата продължават свещената мисия — да унищожат Единствения пръстен… но по различни пътища. Съдбата им е заключена в двете кули — Ортанк в Исенгард, където злият магьосник Саруман ги очаква, и крепостта на Саурон Барад-дур, дълбоко в мрачното царство Мордор. 
Наред с оцелелите членове на Задругата, втората част ни представя и нови герои. Кралят на Рохан Теоден е почтен мъж, изпаднал под влиянието на злия Саруман и неговия слуга Грима. Племенникът на Теоден Еомер е прогонен да скита със своите войни, а сестра му Еовин, принцесата-войн, се влюбва в Арагорн. Самият той заема все по-централно място в историята и се подготвя за кралското си завръщане.

„Властелинът на пръстените: Двете кули” заема своето достойно място в сагата и гарантира място на  режисьора Питър Джаксън в галерията на филмовата приказка редом с имената на Спилбърг и Лукас

понеделник, 5 май 2014 г.

Герои и Злодеи

Протагонисти

Фродо Бегинс, главният герой в трите филма, носителят на Пръстена. Фродо е хобит (полуръст - от англ: halfling). По - голяма част от живота си прекарва в Графството (The Shire), като същевременно той притежава качества, отличаващи го от съмишлениците му - любопитност, проницателност, смелост.




 Самознай Майтапер, наричан само Сам, е приятел от детинство на Фродо. Връзката между двамата се основава на силно доверие и уважение, която и отразява една от централните теми в трилогията - мотивът за истинското приятелство.



Перегрин Тук и Мери Брандибък са другите два хобита от Задругата, които помагат на Фродо в приключението му. 





Арагорн е наследникът на Исилдур и на троновете на Арнор и Гондор. Притежаващ силно чувство за чест и справедливост, той успява да обедини Средната земя. Накрая на третия филм се оженва за Аруен, дъщерята на елфския крал.



Гандалф е магьосник, член на ордена Истари, предводител на Задругата на пръстена. В началото на трилогията е известен като Гандалф Сивия, но се връща от смъртта като Гандалф Белия.




Леголас е Синдарски елф, член на Задругата на пръстена. Първоначално съществува неразбирателство между него и джуджето Гимли поради древния конфликт между двете раси. Но след общите битки и приключения, конфликтът им се превръща в приятелство.




Гимли е джудже-боец, избран да представлява расата на джуджетата в Задругата на пръстена. Той се превръща във верен приятел на елфа Леголас, преодолявайки вековната вражда между елфи и джуджета.




Боромир е първородният син на Наместника на Гондор. Той е опитен командир и член на Задругата на пръстена.




Аруен е най-малкото дете на елфския крал Елронд. След битката с Назгулите в Амон Сул, тя използва елфските си сили, за да помогне на Фродо с раните му. Аруен служи за вдъхновение и мотивация на Арагорн да стане крал на Средната земя.

Антагонисти


Смеагол (Смийгъл), преди да попадне под влиянието на Пръстена, е бил хобит от Графството. Той помага на Фродо и Сам да достигнат до целта си - Ородруин (Съдбовния връх).






 Саруман е лидерът на магьосническия орден на Истари. С развитието на историята в трилогията се разкрива, че той е последовател на Саурон.




Саурон е Черният лорд, превъплъщението на злото в трилогията. Унищожаването на Пръстена води до неговата смърт и началото на мирни времена в Средна земя.

Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена



Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена е фентъзи филм от 2001 година, режисиран от Питър Джаксън по едноименния първи том от трилогията на Дж. Р. Р. Толкин Властелинът на пръстените. Историята, развиваща се в Средната земя, разказва за Черният лорд Саурон (Сала Бейкър), който издирва Единственият (озвучен от Алън Хауърд). Пръстенът си е проправил път до младия хобит Фродо Бегинс (Илайджа Ууд). Съдбата на Средната земя виси на косъм , както и тази на Фродо и осемте му съдружници от Задругата на пръстена, които трябва да предприемат пътешествие до Съдбовната планина в земите на Мордор - единственото място, където може да бъде унищожен Пръстенът.

Реализиран на 19 декември 2001 г., филмът получава трайно признание едновременно от критиците и от феновете, като особено последните го намират за задоволително придържащ се към оригиналната история. Превръщайки се в боксофис успех, той печели над 871 милиона долара по света, като само за САЩ приходите са в размер на 315 милиона, а за България - 292 846 долара. Днес той е на 15 място в класацията за най-успешни филми на всички времена. Носител е на четири награди Оскар и пет награди БАФТА, включително за Най-добър филм и Най-добър режисьор. Специалното разширено DVD издание е реализирано на 12 ноември 2002. През 2007 Задругата на пръстена се класира на 50 място в списъка на Американския филмов институт за 100-те най-велики американски филма. 
Добре дошли в моя личен блог, посветен на Властелинът на пръстените - филмова трилогия, направена по едноименния роман на Джон Роналд Руел Толкин
„Властелинът на пръстените“ (на английски - The Lord of the Rings) е епичен фентъзи-роман,  оказващ огромно влияние върху съвременното фентъзи. Много изследователи считат, че той реално създава този популярен в днешни дни жанр - над девет десети от творбите използват теми, образи или елементи, създадени или популяризирани от Толкин в тази книга. Творбата е писана от 1937 до 1949 година.
Основното внимание на този блог е насочено към филмовите адаптации по литературния шедьовър на Толкин.
Приятно четене!

„Единствен пръстен ги владее, Единствен той ще ги открие, Единствен вси ще ги сбере и в тъмнина ще ги обвие.”