вторник, 6 май 2014 г.

Властелинът на пръстените: Завръщането на краля

Властелинът на пръстените: Завръщането на краля е третата част от филмовата екранизация на едноименния роман на Дж.Р.Р.Толкин от 1950 г.


Пътуването на Задругата наближава своя край. Силите на Саурон са нападнали столицата на Гондор Минас Тирит в последната обсада срещу човечеството. Управлявано от слаб наместник, великото някога кралство никога не е имало по-голяма нужда от своя крал. Но ще има ли Арагорн силата да направи това, за което е роден и да посрещне своята съдба?


С бюджет от 94 милиона долара, филмът печели 11 Оскара за 2003 г. — за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър дизайн на продукция, най-добри костюми, най-добър грим, оригинална музика, най-добър монтаж, оригинална песен — Into the West на Ани Ленъкс, най-добър адаптиран сценарий, визуални ефекти и за най-добър звук — постижение, постигнато от едва три филма в историята на наградите.
„Властелинът на пръстените: Завръщането на краля” се радва и на огромен касов успех по целия свят, като става третият филм в историята на киното (след "Аватар" и „Титаник”), който преминава границата от 1 милиард долара приходи от кинопрожекции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар